Oyuncu koltuğu uzun süreli oturum sağlayan kişilerde oluşabilecek sağlık sorunlarının önüne geçmek için tasarlanmış ürünlerdir. Oyuncu koltuklarında genellikle tercihleri dış görünüm belirlese de daha önceden koltuk deneyimi olan bilinçli tüketiciler ürünü oluşturan parçalarında ne kadar önemli olduğunu bilmektedir. Peki oyuncu koltuğu alırken nelere dikkat etmeliyiz? Bugün oyuncu koltuğu seçiminde önemli gibi gözükmeyip ama aslında çok önemli olan parçaları inceleyeceğiz
Öncelikle değerlendirmelerimizi dünya genelinde profesyonel oyuncu koltukları üretimi yapan markalaşmış firmaların standart olarak belirlenen üretim malzemelerini baz alarak yapacağız. Ülkemizde’de xDrive markası profesyonel oyuncu koltuğu üretimi yaparak Türkiye ve Dünya ülkelerine satış sağlayarak ülkemizi bu alanda temsil etmektedir.
1) Oyuncu Koltuğunda Dökme Sünger
Oyuncu koltuklarında izo ve poli kimyasallarının belirli oranlarla etkileşime girmesi neticesinde elde edilen poliüretan sünger ile kaplanmış olması gerekmektedir. Tasarımı yapılan kalıplarda demir iskelet üzerine akıtılan sıvı karışımın genleşmesi neticesinde kalıbın şeklini alması ile üretime hazır hale gelmektedir. Standart olarak kullanılan -+55 dansite soft poliüretan sünger klasik döşemelik süngere oranla çok daha yüksek mukavemet ve konfora sahiptir.
Oyuncu koltuk modelleri Dünya genelinde ağırlıklı olarak suni deri olarak üretilmektedir. Oyuncu Koltuklarında Uzun süreli otumlar gerçekleştiği için kullanılan malzemelerin kalitesi de son derece önemlidir, kumaş seçenekleri uzun süreli oturumlarda oluşabilecek ter’i emdiği için zamanla koku ve kumaşta yıpranma meydana gelmektedir bu yüzden ürünlerde ağırlıklı olarak deri kullanılmakla birlikte kullanılan derilerin kalitesi onaylanmış ve belgelenmiş olmalıdır bu nedenle kullanıcıların ürün seçiminde kalitesini kanıtlamış firmalardan alışveriş yapmaları önemlidir.
2) Oyuncu Koltuğunda Amortisör
Amortisör sayesinde kullanıcı koltuğun oturum yükseklik ayarını kendine göre ayarlayabilmektedir ve koltuğu kendi ekseni etrafında sınırsız dönebilmesini sağlamaktadır. Kilo durumuna bağlı olarak ilk oturum esnasında hafif esneme yaparak oturum konforunun artmasını sağlar. Amortisörün sağlıklı kullanılması, yüksek kilolara dayanıklı olması ve ömrü kalitesine bağlıdır
Amortisör sistemleri 1Class, 2Class, 3Class, 4Class olmak üzere 4 farklı kalite sınıfına ayrılır. 4Class Sınıfının en iyisidir. Dünya genelinde müşterisine ve markasına önem veren çok az sayıda firma 4 class tercih etmektedir. 4 class amortisörlerin yük taşıma kapasiteleri, gövde metallerinin kalınlığı, üretim malzemelerinin yüksek kalite oluşu, hidrolik yağları, ısıl işlem görmesi gibi artılarıyla Amortisör sistemlerini en kalitelisidir. Maalesef 4class amortisörlerin ücretleri fazla olduğu için birçok firma 2 ve 3 class amortisör kullanmakta yada 3class amortiörleri 4class gibi gösterip müşteriyi yanıltma yolu ile satış sağlamaktadır. bu nedenle kullanıcıların ürün seçiminde kalitesini kanıtlamış firmalardan alışveriş yapmaları önemlidir.
3) Oyuncu Koltuğunda Hareketli Kolçak
Oyuncu Koltuklarını diger koltuklardan ayıran önemli özelliklerden biride hareketli kol sistemidir, Hareketli kol sistemleri arasında 1D(Yukarı-Aşağı) ve 2D(Yukarı-Aşağı, İleri-Geri) hareketli kol sisteminin aksine İnsan vücudu ile en uyumlu 3D(Yukarı-Aşağı, İleri-Geri, Sağ-Sol) hareketli kol sistemi kullanılması tüm masa tipleri ve yüksekliklerinde oyuncu Koltuklarını Rahatlıkla kullanabilmemiz için önemlidir.
Kullanıcının Kolu ve masa’yı aynı hizaya ayarlanması ve kolunun duruşuna göre kolçağın ileri-geri / sağ-sol hareketini kolu yormayacak şekilde ayarlanabilmesi oyuncu koltuğunda olmazsa olmazdır.
4) Oyuncu Koltuğunda Mekanizma
Uzun saatler tüm dikkatimizi oyuna verdik. Gözlerimiz, bel ve omuzlarımız hatta boynumuz dahi sabit ve hareketsiz kaldı. Şimdi mola vakti! İşte tamda burada mekanizma devreye girmektedir.
Oyuncu koltuğu modellerinde standart mekanizmaların aksine üstün kaliteli mekanizma sistemleri kullanılmaktadır. Mekanizmaların gövde yapıları metal ve alüminyum ile korunmalıdır geriye yatışta istenilen konumda kitlenmelidir.
Genel olarak oyuncu koltuklarında geriye yatış açıları 135derece ve 170derece olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
170 dereceli koltuklar kulağa hoş gelse de uygulamada sizi biraz zorlayabilir. Geriye doğru yattığınızda sizi yukarıya koltuk kaldırmaz mekik çeker gibi karın kaslarınız ile vücudunuzu oturma pozisyonuna getirmeniz gerekecektir yan mekanizmalı ürünleri tercih ederken 90 kilo ve üzeriyseniz bir kez daha düşünmelisiniz.
5) Oyuncu Koltuğunda Boyun ve Bel Yastıkları
Oyuncu koltukları modelleri Boyun ve bel minderli ve mindersiz olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Minderli modeller ergonomik sınıfında yer alırken kişilerin vücut ergonomisine uyumu ayarlanabilen boyun ve bel yastıkları ile sağlaması tasarlanmıştır. Mindersiz modeller tam ergonomik sınıfında yer almaktadır ve kişiler vücut yapılarına ve isteklerine göre modeller arasında tercih yapabilmektedir.
Hatırlatma yapmakta fayda var. Ortak kullanım alanlarında bir e-spor merkezi olabilir bir turnuva yada etkinlik v.b olabilir bu alanlarda bel destek ve boyunluğun dahili sistem olması büyük avantaj sağlar. Ortak kullanımlarda aksesuarlar çoğunlukla hoyratça kullanımakla birlikte kullanıcılar bel minderi yada boyunluğu kullanmak istemeyi çıkarabilmekte buda dağınık görüntü vb gibi durumlarla karşılaşmamıza neden olmaktadır tercihlerimizi iyi belirlemeliyiz.
6) Oyuncu Koltuğunda Metal Ayak
Oyuncu Koltuklarının Ayak Kısımları diğer koltuklardan farklı olarak daha geniş yapıda olmalıdır ve Güçlendirilmiş Alüminyum ve metal yapıda üretilmelidir. Oyuncu koltukları uzun süreli oturuma uygun tasarlandığı için plastik ayaklı koltukların ayaklarında kırılma kaçınılmazdır bu yüzden plastik ayaklı ürünlerden kaçınılmalıdır.
7) Oyuncu Koltuğunda Tekerlekler
Metal ayaklara takılan tekerlekler standart tekerleklerin aksine daha büyük ve kaliteli olmalıdır bu sayede yere daha kuvvetli basarak yüksek basınçlara dayanıklı halde gelir ve uzun süreli kullanıma uygun olucaktır, standart küçük tekerlekli ürünlerde zaman içinde kırılmalar kaçınılmazdır.